AKTUELNO

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će to ministarstvo formirati petočlanu komisiju koja bi trebalo da smeni rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojšu Arsenijevića i članove Saveta univerziteta.

Šarčević je naglasio da bi smena rektora i članova Saveta trebalo da usledi jer su se oglušili o nalog ministarstva da se poništi doktorat sina Nebojše Arsenijevića, koji je doktorske studije upisao pre nego što je završio osnovne.

On je podsetio da je inspekcija Ministarstva prosvete utvrdila da je prekršen zakon kod upisa Arsenijevićevog sina na doktorske studije, te da je naloženo da mu se doktorat poništi, ali da to nije učinjeno.

- Zakonska procedura kaže da mi šaljemo još jedno upozorenje Savetu univerziteta, pa oni imaju još 30 dana da ispoštuju naredbu ministarstva. Ne mogu da preskočim nijedan korak. U završnom nizu mi gledamo da dođe do smene Saveta kao i rekitora Univerziteta u Kragujevcu - naglasio je on.

Ministarstvo kako je podsetio nema većinu u Savetu, te ne može da naloži da se smenu rektor Univerziteta u Kragujevcu, ali ima alat koji se zove "prosvetna inspekcija".

- Rektor će zbog nepoštovanja odluke inspekcije, kao i Savet snositi posledice. Takva je procedura - zaključio je ministar.

Arsenijević je došao u žižu javnosti kada su u medije dospeli snimci na kojima se čuju psovke i pretnje na sastancima, optuživan je i za brojne mahinacije, rođačko zapošljavanje, da je omogućio sinu da doktorira pre nego što je završio osnovne studije i zaposlio ga na Fakultetu medicinskih nauka.

Agencija za borbu protiv korupcije dala je preporuku da se Arsenijevic razreši javne funkcije, ali je tu preporuku Savet Univerziteta u Kragujevcu odbio da razmatra.

Takođe, Savet je odlučio i da ne poništi doktorat njegovog sina , iako je inspekcija Ministarstva prosvete utvrdila da je nezakonit.

#Kragujevac

#Mladen Šarčević

#Rektor

#Univerzitet

'